فاز یک واحد کارخانه کنسانتره در مساحتی بیش از یک هکتار و با ظرفیت نهصد هزار تن در سال، در آستانه افتتاح می باشد.
در فرآیند تولید آهن در کوره به سبب محدودیت هایی که در خصوص کیفیت بار ورودی، اعم از عیار سنگ، میزان عناصر مضر مانند گوگرد و فسفر و همچنین دانه بندی وجود دارد، باید سنگ آهن ورودی به این واحدها دارای ویژگی های لازم کوره باشد. در این زنجیره فرآوری سنگ آهن یکی از مهمترین فرآیندهای زنجیره تولید فولاد می باشد.
مقدار آهن محصول (عیار) مهمترین عامل در تعیین قیمت آن است و طبیعی است محصولات با عیار بالاتر ارزش بالاتری دارند. بنابراین در فرآیندهای دانه بندی و تولید کنسانتره آهن، علاوه بر کاهش عناصر مضر، مهمترین هدف پرعیارسازی سنگ آهن می باشد.
کارخانه کنسانتره فاز یک شرکت معادن سنگ آهن احیاء سپاهان، در مساحتی بیش از یک هکتار و با ظرفیت ششصد هزار تن در سال، در آستانه افتتاح می باشد.
این کارخانه علاوه بر افزایش ارزش افزوده سنگ آهن با تولید محصولی پرعیار، دارای فرآیند منحصر بفردی نیز می باشد. به موازات افزایش قابل توجه عیار آهن، یکی دیگر از مهمترین مزیتهای این فرآیند حل مشکل رطوبت خاک و تولید محصولی پرعیار با عیار تقریبا ثابت در کل طول مدت سال می باشد.
در فرآیندهای پرعیارسازی خشک کنونی، در فصول مختلف رطوبت موجب نوسان عیار محصول تولیدی می گردد، بگونه ایی که عیار محصول در فصول مرطوب همواره کاهش می یابد.
در این کارخانه، که فرآیند آن ترکیبی از روشهای شستشو و جدایش مغناطیسی خشک و تر می باشد، علاوه بر استفاده از نیروی انسانی مجرب و تجهیزات بروز و پیشرفته داخلی، بخشی از تجهیزات و دانش فنی نیز از معتبرترین شرکتهای بین المللی فعال در زمینه فرآوری مواد معدنی تهیه شده است.
در این راستا می توان به طراحی و تهیه تجهیزات مربوط به تیکنر، میکسر و سیستم فلوکولاسیون از شرکت MIP آفریقای جنوبی، پمپهای اسلاری (وارمن) از شرکت weir minerals و ابزار دقیق از شرکتهای Cella و Industrie technik و محصولات شرکت E+H اشاره کرد.
مقایسه کارخانه کنسانتره فاز یک شرکت سنگ آهن احیاء سپاهان با کارخانه های کنسانتره ایی که محصول قابل شارژ به واحدهای گندله سازی تولید می کنند نشان می دهد که بطور متوسط حجم سرمایه گذاری و میزان مصرف انرژی این واحدها به ترتیب ۳۰ و ۲۰ برابر کارخانه کنسانتره فاز یک می باشد. این در حالیست که سنگ آهن دانه بندی یا محصول پرعیار اشاره شده بهترین خوراک برای تولید فولاد با روش کوره بلند به حساب می آید.
در واقع منطقی است به جای احداث کارخانه کنسانتره با مشخصات عیاری و دانه بندی مورد نیاز واحدهای گندله سازی، راه اندازی واحدهای پر عیارسازی با روشهای ساده تر در دستور کار قرار گیرد.
با در نظر گرفتن هزینه های سرمایه گذاری ثابت و در گردش، هزینه های جاری و همچنین بازیابی وزنی ماده معدنی به کنسانتره (بیشتر از ۸۵ درصدی)، پیش بینی می شود که بازگشت سرمایه کارخانه کنسانتره فاز یک در کمتر از یک سال صورت گیرد.